Pinot Noir jota kannattaa maistaa

Brancott Estate Pinot Noir 2012
Maa / alue: 
Uusi-Seelanti, South Island
Rypäle: 100% Pinot Noir
Saatavuus: Alko, € 12,48, Vinexus € 9,99 (vuosikerta 2011)

brancott

Uusi-Seelanti on yksi maailman johtavista Pinot Noir -alueista, ja sinne kannattaa suunnata katseensa kun haluaa edullista Pinot’a. Brancott Estaten Pinot Noir on loistoviini, ja nyt kerron miksi.

Pullon etiketti ei herätä tunteita suuntaan tai toiseen, ja merkintä ”South Island” kertoo ainoastaan että viini on tehty Uuden-Seelannin eteläisellä saarella, joka on melkein puolet Suomen pinta-alasta. Viinirypäleet on kerätty kolmelta eri tarhalta vaihtelevista maaperistä, joten viinin pöytäviinimäiset lähtökohdat ovat viinipuritaaneille luotaantyöntävät. Yritetään kuitenkin jättää pois periranskalainen asenne, että pappilan takaa löytyvän luoteeseen päin kallistuvan tarhan pyhällä vedellä kastellut, täysikuun aikaan poimitut rypäleet ovat vähintä mitä viiniltä voi vaatia. Nimittäin Brancott Estaten kanssa on jotain tehty oikein.

Viinin tuoksu on uskomattoman moniulotteinen. Primäärituoksu ei suinkaan ole Pinot’lle tyypillinen marjaisuus, vaan multainen maa. Sen alta nenään kulkeutuu mansikkaa, suklaata ja yrttisyyttä. Tuntuu että Brancott Estate antaa jokaisella nuuhkaisulla jotain uutta, ja olen äimissäni kun selvästi haistan siitä vielä vihreitä oliiveja, parsaa ja aavistuksen savuisuutta. Tuoksu on siksi mielestäni ällistyttävä, koska siinä on sekä puna- että valkoviinin elementtejä, mutta myös ihan muiden rypäleiden kuin Pinot’n tuoksuja.

Maku on sitten jo vähän sulkeutuneempi. Se on multainen, marjainen, suklainen ja miellyttävän keskitäyteläinen. Ei kovin hapokas, eikä juuri ollenkaan tanniininen. Sellaisenaan se kelpaa oivallisesti myös seurusteluviiniksi, koska se ei ole yltiöhapokas tai pistävä.

Brancott Estaten Pinot Noir on hintaisekseen todella monipuolinen viini. Tuoksussa on uskomaton vaihtelu toisistaan poikkeavia sävyjä, ja maku on miellyttävä joskaan ei tuoksun veroinen. Viini pesee mennen tullen muut saman hintaluokan Pinot Noirit.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s