Saksalaista laatua

Saksalaisista autoista on aina käytetty otsikon mukaista lausahdusta. Onko sillä viitattu sitten auton kestävyyteen tai ominaisuuksiin, en tiedä, mutta samaa lausetta voisi käyttää saksalaisesta valkoviinistä.

Pääsiäisen ”yleisvalkkariksi” valikoitui tällä kertaa saksalainen Silvaner-rypäleestä tehty, Reininlaaksosta tuleva pitkäkaulainen.

Bischel Silvaner 2012
Maa / alue: 
Saksa, Rheinhessen
Rypäle: 100% Silvaner
Saatavuus: Alko, € 12,32

bischel

Saksalaisissa edullisissa valkoviineissä on eräänlainen hapokas ja runsas tyyli, joka on läsnä rypäleestä riippumatta. Silvaner ei ole kovin yleinen rypäle, mutta sitä voisi helposti erehtyä luulemaan niin Rieslingiksi, Gewürztramineriksi kuin ehkä jopa Sauvignon Blanciksi. Bischelin Silvaner voisi itse asiassa olla juuri näiden kolmen rypäleen sekoitus, jos viini ei olisi Silvaneria. Silloin veikkaisin että siinä olisi kaksi osaa Rieslingiä, kaksi osaa Tramineria ja yksi osa Sauvignonia.

Yleensä en mainitse arvioissani viinin väriä. Kaikki tietävät että Pinot on väriltään läpinäkyvä ja Syrah violetti, ja tavanomaisen värin kuvaaminen on ajanhaaskausta. Tämä viini on kuitenkin väriltään mainitsemisen arvoinen – jotain vihreän ja neonkeltaisen väliltä. Jos väri kertoisi mausta, viini olisi raaka ja maistuisi omenalta.

bischel2
Kuvaa ei ole otettu viinin erikoisesta väristä, vaan hienosta pitkäperjantain illasta.

Viinissä ei onneksi ole omenaa, mutta se on tuoksultaan melko päärynäinen. Lasissa pyörittäminen tuo mukaan aavistuksen mangoa ja melonia, kuten pyörityksen jälkeen yleensä tapahtuu. Maultaan viini on melko neutraali – hapokas, makeahkon päärynäinen, mineraalinen ja aavistuksen ruohoinen. Jälkimaussa on vähän voimaista runsautta, mutta ei läheskään niin paljon kuin tyypillisissä saksalaisissa Rieslingeissä. Jälkimaku jättää melko kuivan suutuntuman. Alkon sivujen mukaan viiniä on kypsytetty suurimmaksi osin terästankeissa ja vähän myös tammitynnyreissä. Ehkä tämä tasapaino tuntuu myös jälkimaussa.

Myönnän auliisti, että Silvaner ei ole minulle juuri ollenkaan tuttu rypäle. Joissain Alsacen cuvée-viineissä olen sitä maistanut, mutta en osaa sanoa onko Bischelin Silvaner rypäleensä tyypillinen edustaja. Viini on mukiinmenevä ja hintansa arvoinen, ja saksalaisesta Rieslingistä taukoa pitävälle varmasti sopiva vaihtoehto. Tuottajalla olisi valikoimissaan muitakin kiinnostavia viinejä, mutta Alko on ottanut valikoimiinsa vain Silvanerin.

Sitten se kuvitteellinen sekoitussuhde: Silvaner-rypäleestä tehty Bischel saisi mineraalinsa ja hapokkuutensa Rieslingistä, päärynän ja hedelmän Gewürztraminerista ja värinsä ja ruohoisuutensa Sauvignon Blancista.

Mazda on muuten yleensä autojen vikatilaston kärjessä. Itselläni on vanha Opel, joka ei juuri koskaan vaadi korjausta. Sitä käytetään lähinnä mökkimatkoihin ja viinilaatikoiden roudaamiseen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s