La Motte Chardonnay 2010

Chardonnayssä viehättää sen monipuolisuus. Siitä tehdään erityylisiä viinejä, ja olen harrastanut rypälettä sen verran vähän että useimmat sokkona maistetut Chardonnayt saavat huomioni ja mielenkiintoni – kaikki periaatteessa kiinnostavat. Miltä maistuu Etelä-Afrikasta tuleva Chardonnay? Lämpimästä ilmastosta olisi syytä odottaa runsautta.

La Motte Chardonnay 2010
Maa / alue: Etelä-Afrikka, Franschhoek
Rypäle: 100% Chardonnay
Saatavuus: vinexus.de, € 13,90

ZA-CH-0037-10p

Viinistä huomaa heti tammikypsytyksen: nenään tulvii runsaan paahteinen, toffeinen tuoksu. Tuoksu on niin runsas, että täysin sokkona haistettuna viiniä voisi erehtyä luulemaan punaiseksi. Nenä lasissa yritän haistaa sitä punaviiniin viittaavaa aromia, mutta amatöörin hajuaisti ei taivu vielä niin tarkkaan erotteluun.

Lasissa pyörittämisen jälkeen viini tyypilliseen tapaan aukeaa hedelmään päin. Mango, meloni ja ananas tulevat paahteisuuden rinnalle, ja on vaikea välttää mielenmaisemaa kuuman Etelä-Afrikan ilmastosta. Maku seuraa tuoksua, ja on sen verran iso että viini vaatisi ruokaa seurakseen. Maku ei ole erityisen hedelmäinen, vaan enemmänkin lakritsainen ja voinen. Jälkimaku ei onneksi ole kovin öljyinen, mikä tammikypsytetyissä valkkareissa joskus tekee mausta turhan raskaan.

Jälkimaussa on itselleni hieman liikaa jonkinlaista hapanta kirpeyttä – jään kaipaamaan pientä makeutta joka auttaisi pidentämään viinin vaikutusta. Jäännössokeria La Mottessa on vain 2,25 grammaa. Auttaisikohan omaan makuaistiini, jos jäännössokeria olisikin vaikkapa 5,45 grammaa enemmän?

Robert Parkerilta on lohjennut tälle viinille 90 pistettä, ja puolisoni pitää tästä kovasti. Suositukset siis täältä päin tälle Chardonnaylle – nauttikaa ruoan kanssa.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s