Pikkupullot on jees

Ostaisin enemmän viiniä pienissä pulloissa (0,375 L), jos tarjonta ei olisi niin olematonta. Alkon puna/valkoviinivalikoima kattaa 50 pulloa, eikä niitä nettikaupoissakaan ole kovin paljon. Alkon valikoimassa on kuitenkin yksi pienoinen helmi, burgundilainen Joseph Drouhinin Givry karvan alle kymmenen euron hintaan (€ 9,90). Täysikokoisena pullona tämä ei varmaan ihan kahta kymppiä maksaisi, ehkä lähempänä viittätoista. Mutta pikkupullo on joissakin tilanteissa sen verran kätevä että penninvenytykseen ei tässä tapauksessa ruveta.

Joseph Drouhin Givry 2011
Maa / Alue:
 Ranska, Burgundi (AC Givry)
Rypäleet: 100% Pinot Noir
Saatavuus: Alko, € 9,90

givry

Givry on Etelä-Burgundissa sijaitseva kylä, jonka tarhoilta tämä viini on kerätty. Kyseessä ei ole mikään potentiaalinen vuosikertaburgundi, mutta viini on saanut levätä tammitynnyreissä 12-15 kuukautta, ja viiniin on saatu mukavaa samettista pyöreyttä. Paino sanalla samettinen, sillä viini ei ole silkkinen – silkkisyys on jo hemmetisti elegantimpi ja harvinaisempi piirre.

Viinin tuoksu on melko mieto, mutta ei mitäänsanomaton. Siinä on Pinot’n marjaisuutta, mutta myös vähän tuhdimpaa hedelmää kuten kirsikkaa, ja näiden lisäksi jotain kolmatta elementtiä kategoriasta mausteisuus/suklaisuus/kahvi (nenäni ei erota niin tarkkaan!). Maku on hieman karvas, raikas, karpaloinen ja mausteinen. Tanniineja on aavistuksen verran, antaen viinille kivaa jälkimakua. Dokabiliteetti, termi jota vältän viimeiseen asti, on tässä viinissä niin kohdallaan että tuo sana kuin varkain livahtaa suustani.

Ranskalaisia viinejä aina haukutaan huonosta hinta-laatu -suhteesta, enkä vieläkään ole haukkujien kanssa samaa mieltä. Alkaa välillä tuntua, että ranskalaisten viinien haukkuminen kuuluu jonkinlaiseen viinietikettiin tai viinistä pätemiseen, valtavirran mukana ajelehtimiseen kun ei uskalleta ajatella ja kokeilla itse. Senkus juotte chileläisiä viinejä jotka kaikki maistuvat samalta.

givry2

Verrataan tätä viiniä vielä toiseen tänä syksynä nautittuun Drouhiniin, Cote de Beauneen. Cote de Beaune on kalliimpi (suoraa vertailukohtaa ei ole, mutta se olisi Alkossa vähintään 30 euroa), ja tiedostamatta tai tietoisesti olen maistavinani että molemmissa viineissä hinta-laatu -suhde on yhtäläinen. Givry on vähän kulmikkaampi, rustiikkisempi ja mausteisempi, kun taas Cote de Beaune on elegantimpi ja silkkisempi. Givry on jotenkin täyteläisempi ja ehkä jopa vähän kompleksisempi, ja en yllättyisi jos joku pitäisi Givryä parempana kuin sitä kalliimpaa Cote de Beaunea.

Viini nautittiin modernisti juustovoileipien ja Soundgardenin kanssa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s