Italialaisten valkoviinien persoonattomuus

Italia on mahtava punaviinimaa, mutta valkoviineillään se ei voi kehuskella. Minulle on melko suuri kysymysmerkki, miksi Italia ei tuota laadukkaita valkoviinejä, ei edes persoonallisia alueviinejä. Italialainen keittiö sopii erinomaisen hyvin juuri valkoviineille, mutta ei tule kyllä mieleen nopeasti ajateltuna yhtäkään kuuluisaa italialaista valkoviiniä – Soave on tutuin, ja senkin liitän jonottamiseen 80-luvun Alkossa. Vielä suurempi ongelma on mielestäni se, että italialaista valkoviiniä ostaessani en todella tiedä miltä se tulee maistumaan.

Miksi Italiasta ei löydy tunnettuja valkoviinejä tai valkoviinialueita? Johtuuko se kenties ilmaston kuumuudesta – verrattuna vaikkapa ranskalaisiin ja saksalaisiin viinialueisiin, jotka sijaitsevat pohjoisempana? Toisaalta Uusi-Seelanti, Etelä-Afrikka ja Kalifornia tuottavat hyviä valkkareita, ja niistä mikään alue ei varsinaisesti ole ilmastoltaan leuto.

”Kansainvälisistä” rypäleistä Italiassa käytetään lähinnä Chardonnaytä, loput ovat paikallisia rypäleitä. Hyviä kokemuksia minulla on Pinot Grigiosta (Pinot Gris), joka ei ole mikään paikallinen rypäle, mutta italialaiset ovat tuntuneet sen omivan. Pinot Grigiot tuppaavat olemaan raikkaita, hapokkaita, tarpeeksi hedelmäisiä ja hyviä niin sellaisenaan kuin ruoan kanssa. Oivallisia myös aperitiiveinä.

Jos joku sattuu lukemaan tätä ja tietää hyvän italialaisen valkkarin, kommenttilaatikkoon voi jättää vinkin.

Mainokset

3 thoughts on “Italialaisten valkoviinien persoonattomuus

  1. Appassimento valkkari, mielenkiintoista, pitänee jo ihan yleissivityksen vuoksi kokeilla. Minkälaiseen ruokaan yhdistäisit, taitaa olla jo sen verran tuhdimpi ettei ainakaan millekään hennon makuisten ahvenfileiden seuraksi ehkä kannata korkata?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s