Kloster Eberbach Riesling, osa 1

Kloster Eberbach on ikivanha luostari Saksassa Reininmaalla, ja siellä on viljelty viiniä lähes tuhat vuotta. Alueelle tyypillisesti rypäleet ovat jakautuneet lähinnä Rieslingiin ja Pinot Noiriin. Viinimaata on yli 200 hehtaaria, joka tekee Kloster Eberbachista yhden suurimmista saksalaisista viinitiloista. Viljelmät ovat jakautuneet usealle alueelle, ja tila tuottaa monia eri Rieslingejä suunnilleen samassa hintaluokassa. Tämä riitti minulle: halusin maistaa Kloster Eberbachin viinejä.

Kirjoitan viiniarviot erillisenä postauksina, ja tässä tulee ensimmäisenä avattu pullo.

Kloster Eberbach Rauenthaler Baiken Riesling 2011
Maa / alue: Saksa, Reininmaa
Rypäleet: Riesling
Ostopaikka: vinexus.de, € 12,95

ke-baiken

Ensimmäisenä täytyy todeta itsestäänselvyys, että nämä viinit tulee aina juoda kylminä. Liian lämpimät Rieslingit eivät pääse oikeuksiinsa, sillä niiden maku jää yksiulotteiseksi ja se tuo pintaan aivan väärät elementit, kitkeryyden ja epämiellyttävällä tavalla makeuden. Sopiva lämpötila on kylmä, 5-8 astetta. Kun kaadat Rieslingiä laseihin, kaada mielummin pieniä määriä ja laita pullo väliajoiksi takaisin jääkaappiin.

Rauenthaler Baiken Riesling on Eberbachin luostarista itään päin olevan Rauenthal-kylän mukaan nimetty viini. Käsittääkseni kyseessä on yhden tarhan viini, sillä luostarilla on sekä kylän tai tarhan mukaan nimettyjä viinejä mutta myös sekoiteviinejä. Tarhaviinit ovat periaatteessa mielenkiintoisempia, mutta eivät välttämättä sen parempia.

Rauenthaler Baiken on erittäin klassinen Riesling. Tuoksussa on sitrusta ja kirpeyttä, pyörityksen jälkeen trooppisia sävyjä kuten Rieslingeissä usein. Maku on samalla raikas, kirpeän pihkainen ja sitruksinen mutta myös runsas ja voinen – harvinaisen onnistuneella tasapainolla. Kombinaatio tuodaan kielelle räjähtävällä, mutta lempeällä voimalla. Jälkimaku on bitterinen, greippinen, ei välttämättä mikään hienostunut mutta ehdottomasti täysin asiallinen.

Olen huono antamaan ruokasuosituksia, mutta viinikirjoista ja netistä löytyy varmasti hyviä suosituksia Rieslingille. Luottaisin siihen, että tämä viini pärjää kyllä itämaisen, mausteisen ruoan kanssa. Kevyelle pastalle ja salaatille tämä on liian iso jytky.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s