Hanki ensin kunnon lasi

Viinistä puuttuu paljon, jos se ei tuoksu tai tuoksuu vain vaimeasti. Viinejä usein ajatellaan lähinnä maun näkökulmasta: mikä viini on täyteläinen, kevyt, hapokas, runsas, makea, tamminen jne. Viinin maistaminen on viinin nauttimisprosessissa viimeinen askel, jota edeltää pullon ulkomuodon ja etiketin arvioiminen, viinin värin tutkiminen ja viinin haistaminen. Itse voisin melkeinpä väittää, että viinin tuoksu on jopa tärkeämpi kokemus kuin maku – osa maustakin tulee nenän kautta.

Viiniä ei voi kunnolla haistaa ja maistaa ilman kunnollista viinilasia. Viinejä ei pitäisi koskaan tuoda lähellekään mukeja, vesilaseja tai paksuja maljamaisia laseja ja oikeastaan tavallinen pieni viinilasikaan ei riitä kunnolliseen kokemukseen viinistä. Viinin tuoksu ja sitä seuraava makukokemus pääsee esiin vasta kunnollisesta viinilasista, jonka pitää olla tilavuudeltaan iso, seinämiltään ohutta lasia ja sen jalan tulee olla pitkä jotta ei viiniä haistaessaan tule haistaneeksi omaa kättään. Paistakaapa vaikkapa paistinlastalla pekonia pannulla ja yrittäkää sen jälkeen haistaa viiniä matalasta lasista. Miltä tuoksuu?

Tällaisia isoja viinilaseja on monenlaisia, ja eri asia on sitten se miten paljon niissä on eroa viinin nauttimisessa. Esimerkiksi Riedelin mallistossa on sekä eri hintaluokan laseja mutta myös erilaisia laseja eri rypäletyypeille. Siinä missä lasien muodoissa on tuntuviakin eroja (esim. Pinor Noir -lasi), suhtaudun melko epäluuloisesti siihen pitäisikö viiniharrastajlla oikeasti olla kahdenlaisia, mutta lähes samankokoisia ja -muotoisia laseja eri rypäleille.

Meillä on kotona pari Riedelin edullisimmasta päästä olevaa Chianti/Riesling -laseja ja ne ajavat asiansa viinin kuin viinin kanssa. Hankin kokeeksi Stockmannilta halpoja edellämainittuja Pinot Noir -laseja, ja ensimmäinen kokemus niistä on että isosta suuaukosta katoaa tuoksu taivaalle, ja viinin juominen (sen tulokulma suuhun kaadettaessa) ei eroa tavallisemman muotoisesta lasista.

Kannattaa siis investoida hyvään lasiin. Sen ei tarvitse eikä ehkä kannatakaan olla kallis – isoja laseja tulee silloin tällöin kolisteltua sirpaleiksi tiskatessa, ja jos iso lasi kaatuu niin se hajoaa herkemmin suuremman momentin takia (lasin kärki kaatuu korkeammalta).

Vinkkinä vielä viinin haistamiseen: haistaminen kannattaa tehdä ennen ja jälkeen viinin lasissa pyörittämisen. Varsinkin valko- ja roséviinien tuoksu aukeaa ihan uudella tavalla pyörityksen jälkeen. Ja haistaessa nenä pitää tunkea kunnolla viinilasiin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s