Miksi viiniaiheinen blogi?

Viini on kaikille tuttu nautintoaine ja alkoholijuoma, ja sitä juodaan sekä kulinaristisessa mielessä että juopumistarkoituksissa. Todennäköisesti kaikki juovat sitä ainakin juopuakseen, sillä mielikuva viininmaistajaisissa ämpäriin sylkevään herrasmieheen on klisee – ikään kuin viiniharrastamisen pyhin aste olisi maistaa ja haistaa siitä jotain erikoista jota ei missään nimessä saisi nielaista.

Mikä minua viineissä kiehtoo? Pidempi, jatkuva vastaus kysymykseen käy ilmi tulevaisuudessa, kun blogi pääsee edes jonkunlaiseen vauhtiin. Mutta lyhyesti sanottuna minulle viinissä on ensisijaisesti kaksi ulottuvuutta – aistillinen ja kulttuurinen. Aistien kautta viini koostuu pullon muodosta ja etiketistä, väristä, hajusta ja mausta, kulttuurisesti taas kaikesta muusta, mikä onkin paljon hankalampi pukea sanoiksi. Kulttuurisessa mielessä viini on osa niin montaa erilaista näkökulmaa, liittyivät ne sitten viinin historiaan, viinimaantieteeseen, viinin hintaan, maineeseen, yhteiskuntaluokkiin, asenteisiin tai ennakkoluuloihin, mihin vaan – viini on mielenkiintoinen aihe uskomattoman monesta näkökulmasta. Moni muukin asia on, tietenkin on, mutta minä olen tällä hetkellä kiinnostunut viineistä ja kirjoitan niistä.

Yksi erikoinen piirre viiniharrastuksessa on: mitä enemmän viinejä ”harrastaa”, eli juo ajatuksella ja selvittää viinien taustat, sitä kiinnostavammaksi viinit muuttuvat. Toki tämä piirre on monessa muussakin harrastuksessa, mutta koska viinit ovat elintarvikkeita ja kulutustuotteita, on viiniharrastus eli juominen melko säännönmukaista jos juo vaikkapa pullon viiniä viikossa yksin tai muiden kanssa. Se on aikaväliltään tiheää: verrattain usein voi tutustua aina uusiin ja uusiin viineihin, jota ei voi tehdä esimerkiksi vanhojen italialaisten kilpapyörien entisöintiharrastuksessa. Lisäksi viini on erittäin konkreettinen ja kompakti tuote: yksi normaalikokoinen viinipullo on yksi viinipullo, ei yhtään vähempää tai enempää. Sitten voi siirtyä seuraavaan pulloon.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s